Skip to main content

In de acht jaar dat ik mijn praktijk heb, heb ik al verscheidene mensen mogen helpen met migraine, doorgaans vrouwen.
Wat mij op viel was de “drive” die deze vrouwen doorgaans hebben om van hun klacht af te komen. Zij verschenen dan ook altijd op hun afspraak met mij “no matter what”.Zo heb ik deze vrouwen natuurlijk op hun goede dagen zien binnen komen. Maar ook al groen en geel met een migraineaanval op komst of zelfs al volop aanwezig. Eén ding is me daarbij tot nu toe opgevallen. Vrijwel altijd staat de hoofdhuid strak.

Van mijn migrainebehandeling, vormt naast acupunctuur ook tuina-massagetherapie onderdeel van de behandeling. Hierbij wordt ook de hoofdhuid aangepakt.
En waar op de goede dagen van deze cliënten de hoofdhuid lekker onder mijn vingers meebewoog, was er vlak voor of tijdens een migraineaanval nog geen millimeter beweging in te krijgen. Op zo’n moment leg ik daar dan ook meer de focus op, totdat het me lukt.
Hoewel ik zelf dan altijd dacht dat iemand juist vlak voor of tijdens een migraineaanval niks aan het hoofd kon hebben, blijkt het tegengestelde waar. In elk geval voor deze behandeling dan.
Tijd dus voor een blog om handvatten te geven in wat je zelf als migrainepatiënt kan doen.
Want een hoofdmassage is makkelijk zelf uit te voeren. Vaak doe je dit al onbewust zelf, door die punten te masseren die gevoelig zijn. Natuurlijk zie je het niet zitten om deze handelingen zelf uit te voeren als die migraineaanval al volop aanwezig is. Maar hopelijk geeft het je al wel wat verlichting als je voelt dat hij op gaat komen. Of je doet het gewoon elke avond voordat je gaat slapen of wanneer je tijd en zin hebt. Hoe dan ook, doe er jouw voordeel mee zoals die bij je past.

Chinese zelfmassage voor migraineverlichting.

  1. Plaats je duim of wijsvinger tussen je wenkbrauwen en maak 30 sec lang ronddraaiende bewegingen. Voer hierbij lichte druk uit.
  2. Plaats je duimen of wijsvingers op het begin van je wenkbrauwen en maak 30 sec lang ronddraaiende bewegingen. Voer hierbij lichte druk uit.
  3. Plaats je duim tussen je wenkbrauwen en strijk naar boven, tot net in de haargrens. Doe dit gedurende 30 sec. Als je om en om afwisselt met allebei de duimen, gaat het wat vloeiender.
  4. Plaats de vingertoppen van allebei je handen op je wenkbrauwen en strijk gedurende 30 sec richting de slapen.
  5. Plaats de vingertoppen van allebei je handen net boven de wenkbrauwen en strijk richting de slapen. Doe dit 3 maal. Plaats je vingertoppen hierna op het midden van je hoofd en strijk richting de slapen. Doe dit 3 maal. Plaats je vingertoppen in het midden van je hoofd, net onder de haargrens en strijk richting de slapen. Doe dit 3 maal.
  6. Leg nu de vingertoppen van beide handen op je slapen en maak ronddraaiende bewegingen gedurende 30 sec. Voer hierbij lichte druk uit.
  7. Leg alle vingertoppen van beide handen op je hoofdhuid en maak ronddraaiende bewegingen. Kijk of je beweging in de hoofdhuid krijgt. Lukt het niet is dat niet erg. Het stimuleert sowieso de doorbloeding.
  8. Pak met 1 hand de achterkant van je nek vast. Houdt de vingers gestrekt terwijl je probeert de huid en nekspieren naar achter te trekken. Ontspan daarna en herhaal. Herhaal dit 9 maal.
  9. Doe hetzelfde met de bovenkant van je schouders, zowel links als rechts. Herhaal dit aan elke kant 3 maal.

Hopelijk ben je hiermee wat op weg geholpen. Misschien heb je er liever beeld bij.
Een gratis video met deze uitleg is in de maak en ik hoop je daar snel op te kunnen trakteren.
Zou je deze gratis video graag ontvangen als hij klaar is? Laat het me dan even weten. Dan ontvang je deze als 1 van de eersten.

Ja ik ben nieuwsgierig
Christa Hesseling

Christa heeft sinds 8 jaar een praktijk voor Traditionele Chinese Geneeswijze in Breda. In haar praktijk Bao Shi beoefent zij acupunctuur en Chinese massagetherapie (Tuina-therapie). Door de verhalen van cliënten met Migraine en de impact die dat op hun leven heeft, heeft zij zich steeds meer verdiept in de behandeling hiervan. Dit heeft geleid tot de unieke combinatie van behandelen, zoals zij deze tot op de dag van vandaag uitvoert.

DEZE WEBSITE MAAKT GEBRUIK VAN COOKIES. Ik vind het belangrijk dat je weet dat ik zorgvuldig met jouw gegevens omga. Wil je precies weten hoe? Lees dan mijn privacyverklaring. ( opgesteld november 2023 op basis van AVG.)  Privacyverklaring Bao Shi