Skip to main content

DE CHINESE GENEESKUNDE

In de Chinese geneeskunde zijn er twee begrippen die belangrijk zijn voor een goede gezondheid:

1. Qi

De (levens)energie die iemand tot zijn beschikking heeft.
Dit wordt Qi genoemd.
Nu bestaat alles om ons heen uit Qi, inclusief wijzelf. Er zijn veel verschillende vormen van Qi, elk met hun eigen eigenschappen en functies. De organen in ons lichaam maken verschillende vormen van Qi aan. Het is van belang dat deze verschillende vormen van Qi goed functioneren en in harmonie met elkaar samenwerken.

2. Yin en Yang

Alle vormen van Qi zijn onder te verdelen in Yin of Yang ten opzichte van elkaar. Yin en Yang zijn tegengesteld aan elkaar. Zaken zoals hitte, activiteit en beweeglijkheid zijn Yang van aard en koude en traagheid zijn Yin van aard. De botten, spieren, weefsels, organen etc. van ons lichaam hebben een vaste vorm, dit is Yin van aard.
De Qi die door ons lichaam stroomt is niet direct tastbaar en zichtbaar, deze Qi is Yang t.o.v. het lichaam. Qi heeft bloed nodig om door het lichaam te kunnen stromen en zet bloed in beweging, bloed is Yin van aard. Ook emoties zijn verschillende vormen van Qi, zij hebben echter geen vaste vorm en zijn Yang van aard.
Elke emotie is gekoppeld aan een orgaan. Zo horen woede en geïrriteerdheid bij de lever, (onbeheersbare) vreugde bij het hart, piekeren bij de milt, verdriet bij de longen en angst bij de nieren.

Balans

In de Chinese geneeskunde draait alles om balans. Yin en Yang moeten met elkaar in evenwicht zijn. Hiervoor is het noodzakelijk dat de verschillende vormen van Qi in het lichaam goed functioneren en goed met elkaar samenwerken. Soms is die balans zoek. Het kan zijn dat een orgaan niet in staat is voldoende Qi aan te maken, dat een bepaalde vorm van Qi te zwak is t.o.v. de rest of dat deze Qi gaat “rebelleren”. Dat wil zeggen dat deze specifieke Qi iets anders doet dan zijn eigenlijke taak. Soms krijgt deze vorm van Qi daar de kans toe omdat een andere vorm van Qi in het lichaam te ‘zwak’ is. Er ontstaan lichamelijke klachten maar ook het geestelijk welbevinden kan uit balans raken. Een langdurige of te heftige emotie kan eveneens de oorzaak zijn dat lichaam en geest uit balans raken. Naast een emotionele disbalans ontstaan dan uiteindelijk ook lichamelijke klachten.
Acupunctuur is een goede manier om Qi in het lichaam te versterken, te sederen en met elkaar in  balans te brengen. Het stimuleert het zelfhelend vermogen van lichaam en geest. Door een naaldje op een bepaald (acupunctuur)punt in het lichaam te zetten, wordt een bepaalde vorm van Qi in het lichaam geprikkeld en krijgt deze als het ware de ‘opdracht’ zich te herstellen.

DEZE WEBSITE MAAKT GEBRUIK VAN COOKIES. Ik vind het belangrijk dat je weet dat ik zorgvuldig met jouw gegevens omga. Wil je precies weten hoe? Lees dan mijn privacyverklaring. ( opgesteld november 2023 op basis van AVG.)  Privacyverklaring Bao Shi