Skip to main content

WIE BEN IK

De Chinese geneeskunde kent 3 hoofddisciplines. Dit zijn acupunctuur, tuina-therapie en kruiden.  Ikzelf beoefen er 2 van de 3, namelijk acupunctuur en tuina-therapie.

Mijn naam is Christa Hesseling. In 2000 heb ik mijn HBO-V diploma behaald. Hierna ben ik als verpleegkundige t/m 2013 werkzaam geweest binnen de reguliere gezondheidszorg, met name de gerontopsychiatrie en psychogeriatrie.
Door mijn interesse in andere mogelijkheden om gezondheid en welzijn te bevorderen, kwam ik uiteindelijk in aanraking met de traditionele Chinese geneeskunde. In 2009 ben ik begonnen met de opleiding tuina-therapie aan de Academie Qing Bai te Amersfoort, welke ik in 2013 heb afgerond.
In 2012 ben ik aan dezelfde Academie (maar dan in Breda) tevens gestart met de opleiding acupunctuur. Deze opleiding heb ik afgerond in 2014.

TCM (Traditional Chinese Medicine) spreekt mij aan omdat er net zoals in de westerse geneeskunde behandeld wordt naar aanleiding van een duidelijke diagnosestelling. Daarnaast worden lichaam en geest als één geheel gezien en ook als zodanig behandeld, er wordt hierbij uitgegaan van het zelfhelend vermogen. De traditionele Chinese geneeskunde is meer dan 4000 jaar oud en heeft zich, met het ontstaan van nieuwe ziektes en aandoeningen, al die tijd verder ontwikkeld.
Nu TCM en de westerse geneeskunde elkaar steeds vaker ontmoeten, blijkt dat TCM tevens een belangrijke toegevoegde waarde kan hebben voor westerse behandelmethoden. Genezing van bepaalde aandoeningen verloopt doorgaans sneller met ondersteuning van acupunctuur. Chronische klachten die ook een westerse aanpak nodig hebben, kunnen met behulp van acupunctuur en/of tuina-therapie zodanig gestabiliseerd worden zodat er bijvoorbeeld uiteindelijk minder medicatie nodig is. Daarnaast kan acupunctuur bepaalde bijwerkingen van westerse behandelmethoden verminderen of verzachten. Hierbij blijft TCM op zichzelf staand en is het nog steeds goed mogelijk een groot aantal klachten alleen met acupunctuur of tuina-therapie te behandelen.
Zowel de westerse geneeskunde als TCM staan niet stil. Beiden zijn continu in ontwikkeling om nieuwe en betere manieren te vinden om het lichamelijk en geestelijk welbevinden te vergroten of om nieuwe ziektes en aandoeningen te behandelen.

Ook mijn ontwikkeling als TCM-therapeut staat nooit stil. Als lid van de NVA (Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur), welke een kwaliteitswaarborg in houdt, volg ik regelmatig na- en bijscholingen.

Zo heb ik naast de basisopleiding, een aantal nascholingen gevolgd zoals ‘ShenAcupuncture (acupunctuur voor de geest), pijnbestrijding, acupunctuur bij post -partumklachten, acupunctuur bij astma, COPD en andere longaandoeningen, etc. Inmiddels maak ik dankbaar gebruik van al wat ik hiervan geleerd heb en behaal er vaak goede resultaten mee.